W dniach 14-15 maja 2022 roku w Minikowie zorganizowano targi „Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji”, w trakcie których rolnicy, restauratorzy, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich, szkoły gastronomiczne oraz pasjonaci kuchni tradycyjnej i regionalnej rywalizowali w XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
W wojewódzkim etapie konkursu na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną, Marianna Pawłowska, Urszula Stegienta, Katarzyna Łapińska, Elwira Niewolak i Krzysztof Leśniewski z Koła Gospodyń Wiejskich w Pturku zdobyli I nagrodę w kategorii napoje regionalne za nalewkę wiśniową oraz nominację do statuetki „Perła” za piernik notecki.
Pelne wyniki konkursu opublikowano pod adresem https://www.kpodr.pl/wyniki-xxi-edycji-konkursu-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow-minikowie-14-maja-2022-r/
Wielki finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zaplanowano na 25.09.2022 r. w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html