W dniach 24-25 lipca br. w Barcinie odbyły się Dni Miodu. Park Wolności wypełniły stoiska z miodem i produktami pszczelimi. Bydgoski szef kuchni Rafał Godziemski przygotował zupę chlebową na miodowej wieprzowinie, karczek wieprzowy na palonym miodzie z ziołami ogrodowymi oraz brzoskwinie zapiekane w miodzie lawendowym z tymiankiem i wanilią.
Bractwo Bartne z Puszczy Augustowskiej zaprosiło do wioski bartniczej na dzielenie kłody bartnej, wytapianie wosku i prezentację posługiwania się leziwem oraz do poznania bartnictwa, czyli pierwotnej formy hodowli pszczół w lasach. Dla najmłodszych przygotowano animacje, dmuchańce, teatrzyk i show klauna cyrkowca i śniadanie miodowe z KGW Mamlicz oraz warsztaty kulinarne z Danielem Żurkowskim, właścicielem Pracowni Lodów Tradycyjnych „Lody z pasją” z Łabiszyna. W parku powstała strefa Food Trucków dla fanów dobrego jedzenia.
Podczas dwóch słodkich dni publiczność wysłuchała występu zespołu Emeryci, koncertu Perfekcyjne Przeboje, FolkOFF-owej grupy OREADA oraz wokalisty muzyki pop i country Mariusza Kalagi.
W trakcie imprezy wśród wystawców przeprowadzono konkurs w celu wyłonienia i promowania najlepszego miodu oraz najbardziej oryginalnego produktu pochodzenia pszczelego. W pierwszej kategorii BARĆ zdobyła Rodzinna Pasieka Kuś z Nakła nad Notecią, a w drugiej wygrała „Pasieka” Sp. z o. o. z Torunia.
Dla mieszkańców, sołectw gminy i Kół Gospodyń Wiejskich zorganizowano konkursy, których celem było promowanie sztuki kulinarnej, pogłębienie wiedzy na temat potraw z użyciem miodu i produktów pszczelich. W pokazie deserów pn. „Pszczela fantazja” wygrała Genowefa Jakubowska, przed Marianną Pawłowską i Henryką Pietrzak, a trzy równorzędne wyróżnienia otrzymały Anna Popielarz – Olszak, Barbara Nowak i Kazimiera Szczepańska.
W kulinarnej rywalizacji środowisk wiejskich zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich w Mamliczu, drugie miejsce zajęło Sołectwo Piechcin, a trzecie Koło Gospodyń Wiejskich w Piechcinie. Wyróżnienie przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich w Pturku.
Miodowe specjały II Dni Miodu oceniali Przewodniczący Rady Miejskiej Janusz Wojtkowiak i Burmistrz Barcina Michał Pęziak, mistrzowie kuchni – Rafał Godziemski, Wojciech Grześkowiak, Krzysztof Leśniewski i Daniel Żurkowski oraz Przewodnicząca KGW Mamlicz Mirosława Czapla.