W dniach 11-12 maja 2019 r. w Minikowie odbyły się XX Targi Turystyczno-Ogrodnicze „Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji”, w trakcie których zorganizowano XIX edycję konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”. Głównym celem konkursu kulinarnego jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od wielu lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur.
W regionalnym etapie konkursu panie Grażyna Niewolak, Ewa Bałka, Barbara Słomkowska, Urszula Stegienta i Marianna Pawłowska z Koła Gospodyń Wiejskich z Pturka zdobyły II nagrodę za pałucki ruks i żeberka po żnińsku, a pani Katarzyna Przybylska z Józefinki zajęła III miejsce za czerninę i zraz z kaczki. Pani Urszula Stegienta otrzymała wyróżnienie za kiszoną sałatę.
Więcej informacji na stronie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradctwa Rolniczego http://www.kpodr.pl/wyniki-xix-edycji-konkursu-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow/
Konkurs organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a jego ogólnopolski finał odbędzie się 29 września 2019 roku na targach Smaki Regionów w Poznaniu.