W dniach 13-14 maja 2017 r. w Minikowie odbyły się Targi Turystyczno-Ogrodnicze LATO na WSI – Święto Smaku i Tradycji. Jest to wielotematyczna impreza o charakterze edukacyjno-promocyjnym, w głównej mierze poświęcona promocji dziedzictwa kulinarnego i działalności pozarolniczej województwa kujawsko-pomorskiego. W trakcie targów poznaliśmy laureatów regionalnego etapu XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy produkt żywnościowy oraz na najlepszą potrawę regionalną. Panie Katarzyna i Patrycja Przybylskie z Józefinki, prowadzące Gospodarstwo agroturystyczne Pod lasem, wygrały konkurs na najlepszą potrawę regionalną. Jury zachwyciło się smakiem kaczki faszerowanej oraz pierogów z okrasą kaczą i cebulką. Kaczka faszerowana została nominowana do nagrody „Perła 2017” w konkursie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Pan Krzysztof Leśniewski z Dąbrówki Barcińskiej, autor książki „Kuchnia pałucka”, otrzymał wyróżnienie w kategorii produkty i przetwory pochodzenia roślinnego za wiśnie w occie. Gratulujemy!
Kaczka faszerowana nominowana
Archiwum